Gastro alla Siciliana

Sono abbocato! - Olasz kifejezés, azt jelenti: "tele vagyok, kipukkadok".

Első reggel még csak arra voltam képes, hogy a pékségben rámutatva egy sütire, megkérdezzem jól látható turista-beütéssel hogy "dolce?" (édes?).  Hamar kiderült aztán, hogy itt az ételekben sokkal több rejlik, mintsem egy ilyen egyszerű szóval jellemezhetőek legyenek.  Megpróbálom elmesélni alapos képi illusztrációval persze, de a biztos módszer csak az, ha arra jártok és végigeszitek ti is a környéket. Ha nem vagy egy falánk típus.... hát itt az leszel!





Édes kis semmiségek
Leveles tészta pudinggal, ricottával töltve, tetején eperdarabok; finom, habkönnyű piskótatészta, több centis pisztácia-krémmel vastagon megkenve - bizonyára Brontéből származik. Legyen az reggeli, vagy csak egy szusszanás a városnéző séta közben, tökéletesen fel vannak készülve arra, hogy kell egy finom kávéval és néhány édes falattal visszatölteni a fáradt turisták energiaszintjét.


Aperitivo mindenhol
Késő délután meg-megesett, hogy a kollégákkal beültünk egy italra valamelyik napsütötte bárba a kis utcákban - csak egy aperitivot - általában Aperol Spritzet vagy Proseccot - kértünk, de kérdés nélkül jártak hozzá a finom falatok is - chipstől és sós mogyorótól indulva a polip-falatokig nagyon sok félét szolgáltak fel harapnivalónak.

Aperol spritz és sárgadinnye kockák, bulgur-valami, chips, kicsi hamburger, polipkarok.

A legtöbb helyen ha az asztalnál üldögélve kéred ki az italt, akkor 1,5-2,5 EUR szerviz díjat felszámolnak, ellenben ha hajlandó vagy megtenni 5 métert a pultig és ott kikérni, megvárni míg elkészítik, ennyivel olcsóbb.  Hé, ne nézz így rám, 3 ilyen kör után van egy "ingyen" Proseccom! (Na nem egy délután alatt toltam be ennyit, de azért egy hét alatt összejön.)

Prosecco kilátással - a háttérben a Castello Ursino
Arancini & Pasta norma
Helyi különlegességek után kutatva Cataniában kettőt is találtam, ami csak és kizárólag itt jellemző: Arancini és Pasta alla Norma.
Pasta alla Normát szinte bármely étteremben megtaláljuk, ez is Catania sajátosságaihoz tartozik: tészta, paradicsomos szósz és pirított padlizsánkockák - csak semmi flanc, de pont ettől lesz olyan nagyszerű.

Pasta alla norma

Az Arancinivel máshol még nem találkozhattam: tulajdonképpen egy húsos ragu rizzsel és sajjtal összekeverve, amit helyes kúp-formába gyúrtak és kirántottak. Ha igazán jót akarsz enni, akkor a via Etnea 298. szám alatt a "Bar Pasticceria Spinellát" keresd Bellini kertjével szemben - ugyan nem vacsorázni, hanem egy-két pohár ital elfogyasztására tervezték. Az ital mellé persze itt is olyan körítő falatokat adtak, hogy összességében egy teljes értékű vacsora kerekedett belőle. Ha mpedig mégsem, hát közvetlenül a Spinella mellett van a konkurencia, "Pasticceria Savia", ott lehet folytatni a túrát. 

Arrancino

Előételek túlgondolva
Vacsoraidő van? Haha, még csak otthon! Itt este 8-nál előbb nem áll be senki a konyhába főzni. Ha mégis előbb tévednél az étterembe, rendelj egy már ismert apreritivot - garantáltan olyan előételeket tesznek eléd kérés nélkül, hogy mire a vacsorához érsz máris a mediterrán kényelmi tempóval tudsz nekiállni ahelyett, hogy farkas éhesen vetnéd magad a finom falatokra.

"Csak" egy kis előétel. Szárított paradicsom, pirított gomba, brokkoli, spenót, olívabogyók, rántott cukkini.

Pirítós és hozzá dió, pisztácia-pesto sajttal, párolt lilahagyma pisztáciával "valami zöld krém" tökmagokkal.

Cinatizzi & Buatta
Egyik este Cinatizzi és Buatta volt terítéken. A Cinatizzi a hatalmas pirított kenyérre pakolt mindenféle feltéteket jelentette, a Buatta (egyben az étterem névadója is) pedig a befőttes üvegben felszolgált, elsőre kis adagnak kinéző de valójában túlzottan is laktató; rizs-hús-zöldségek és szószok pompás kavalkádját.
A képet kicsit túlszaturáltam sajnos, de a lényeg látszik: Aperol spritz, "feltétes kenyér" = Cinatizzi és Buatta az előtérben befőttes üvegben. 

Pistacchio & Cavallo
(Igen, a cavallo lovat jelent, ha nem szimpatikus számodra a sült ló-hús, akkor ezt a bekezdést most hagyd ki.)
Konferencia révén a kollégákkal utolsó előtti este csaptunk egy nagyobb éttermi vigadozást. Kifejezetten kértem a vendéglátókat, ajánljanak valamit, amit máshol nem kapok és érdemes megkóstolni: így lett a vacsorám pisztáciás pizza grillezett lóhússal. Amilyen furcsán hangozhat, olyan isteni. Lehetne a pisztácia akár ananász-jelleggel oda nem illő a pizzán, de valójában tökéletes összhangot alkotott a három féle valamilyen sajttal. A lóhús pedig... nem sűrűn eszek grillezett tökéletes puhaságú húst, de ez az volt - állaga, íze, mindene. Leírhatatlan, úgyhogy nem is próbálkozom tovább.  Persze ezen a helyen is annyi előételt hoztak, hogy a főételnek a felét tulajdonképpen kérdés nélkül csomagolták a végén elvitelre.

Grillezett lóhús. Isteni.

Pisztáciás pizza - hatalmas, és itt már mindenki jóllakott előétellel. 

Bruschetta
A sok városnézés közben megéheztél? Hogy még egy ilyen egyszerű valamit is, mint jelen esetben a pirítós és melegszendvics keveréke, ennyire zseniálisan össze tudjanak dobni.... Igaz, borsos egy ára van ha a legközpontibb helyen akarod elfogyasztani - de egy Bruschettát mindenképpen megéri kipróbálni. Számomra ez a búcsút jelentette Szicíliától, az utolsó fél órában, a második felét már a buszmegálló felé loholva fogyasztottam el Szirakúzában.

Bruschetta alla Palermo - szárított paradicsom, cukkini és sajt feltétként egyszerű pirítóson. 

Pasta-pasta-pasta
Természetesen, mivel még mindig Olaszországról van szó, a tészta semmiképp nem maradhat le a terítékről.  Legyen az sima paradicsomos, tonhalas, padlizsános, kagylós... bármilyen is az ízlésed, nagyon nehéz lesz mellélőni.  A közelben fekvő Bronte település híres és kiváló pisztácia-termőhely, ezért aztán a tésztán is megtalálhatjuk feltétként - csakúgy mint a pizzán, itt is tökélesen beleillett a hangulatba.

Egy tejszínes-lazacos és egy paradicsomos tészta parmezánnal - helyi fehérborral. 


Jártatok már itt? Mi volt a kedvenc ételetek, vagy mit próbálnátok ki legszívesebben?